zdroj: Shutterstock.com
Ostatní témata

Materiály pro pečení vánočního cukroví: v čem vítězí silikon a jak si stojí pečicí papír?

Pavlína Klaudová
16.12.2023

Předvánoční pečicí maraton se vyhne jen některým jedincům. Těm, kteří ho ostentativně ignorují a tvrdí okolí, že hubnou a těm, kteří jsou sami a mají na to lidi. Nebo prostě cukroví nijak neprožívají a Vánoce jsou pro ně jen nutným zlem, které si každoročně absolvují se značným sebezapřením. Ale pokud pečete s nadšením, dozvíte se užitečné informace.

Co byste měli vědět o pečicím papíru

Pečicí papír, u kterého se můžete setkat také s názvem pergamenový papír, je užitkový prostředek denní potřeby. Má několik výhod, díky speciálnímu ošetření je odolný proti vodě a působení vysokých teplot. Dodává se tradičně v rolích nebo lze koupit praktičtější, jednotlivě nařezané listy, které jsou pro mnohé uživatelsky příjemnější. Je ideální pro pečení pečiva, ať už vánočního cukroví nebo koláčů a chutných domácích sušenek. Co se týče jeho výhod, vyniká pečicí hladkým, kluzkým povrhem, díky kterému se z něho hravě odstraňují veškeré upečené laskominy. Je mikroporézním a vykazuje výbornou odolnost vůči teplu.

Kromě tradičního běleného pečicího papíru můžete najít také ekologické nebo přímo non toxic varianty. Takový papír má stejné vlastnosti, ale jeho výroba i používání je šetrnější k životnímu prostředí. Lze ho používat jak pro pečení v klasické troubě, tak pro přípravu pokrmů v mikrovlnce. Tento typ pečicího papíru je recyklovatelný a kompostovatelný, odolává i vysokým teplotám, klidně na něm můžete péct při 220 °C. Díky mikroporéznímu povrchu reguluje vlhkost pečiva.

Ekologie a pečení: Čím nahradit pečicí papír a omezit tak plýtvání surovinami

Pokud jste zastánci ekologického pečení, splňující zero waste podmínky, nebo se k nim aspoň blížícím, je fajn mát v paměti pár vychytávek, které nahradí tradiční pečicí papír. Poměrně novým hitem, který používají profesionální cukráři, je olej ve spreji který se rovnoměrně aplikuje na plech a nemusí se již vystýlat, protože vytvoří rovnoměrnou vrstvu, na kterou můžete bez obav položit vykrojené cukroví a po upečení ho z plechu dobře sundáte. Sprej je vyrobený z řepkového oleje, kompatibilní s mědí i nerezovou ocelí.

Stará známá silikonová pečicí podložka je opakovatelně použitelná pro pečení. Je však potřeba vybrat tu z kvalitního, nejlépe non toxic nebo kompromisního materiálu. Je cenově dostupná, pružná, dobře se čistí, může se umývat v myčce na nádobí vyniká potřebnou odolností, je však ji nutné před pečením promazat tukem.

Dobrou alternativou jsou také sklolaminátové pečicí plechy. Sklolaminát má tu výhodu, že rozvádí teplo rovnoměrně po celé ploše. Dobře snáší výkyvy teplot (v rozpětí 240 °C až -40 °C). Nemusí se vysypávat moukou ani vymazávat. Velmi snadno se udržuje a je vhodný pro mytí v myčce. Stane se tedy pomocníkem všech, kteří nechtějí z nějakého důvodu používat silikonové podložky, a přesto péct bez pečicího papíru.

 

Zdroje: jingsourcing.comthespruceeats.comprecisioncoating-ftb.com

Autor: Pavlína Klaudová

Předvánoční psychohygiena: zastavte se, zamyslete se a nepodléhejte marketingu
Afty: proč vznikají, co nám naznačují a jaká je jejich účinná léčba

Další články